woensdag 28 juli 2010

Informeel overleg

Hoe zouden die eerste ontmoetingen zijn verlopen? Mark Rutte, groeiend in zijn rol van aankomen premier, weet dat hij het ijs zal moeten breken. "Een moslim en een christen lopen door de Kalverstraat... " Rutte, weer even als de studentikoze kwajongen. En het werkt, Verhagen en Wilders lachen als Limburgse boeren met kiespijn. Elkaar gevonden in een gedeelde bron van ergernis. Zoiets, misschien.

Het is natuurlijk een ietwat te makkelijk excuus om achterkamertjespolitiek te bedrijven, "informeel overleg". Maar in dit geval waarschijnlijk ook noodzakelijk. Want ondanks het gretige verlangen van PVV en VVD om samen met het CDA tot een rechtse regering te komen, is het wederzijds wantrouwen groot. Officiƫle statements tussendoor zouden maar media-aandacht kunnen genereren. En dat gaat een eigen leven leiden. Bovendien, wat valt er te zeggen, die eerste dagen? "Na de vierde gang hebben we elkaars hand vast gehouden en een lied ingezet". Kun je niet mee aankomen. Wantrouwen wegnemen kost tijd. Waarschijnlijk is er nog weinig inhoudelijks aan bod gekomen.

Hoe anders is dat overleg verlopen in de verkenning van de paars-plus variant. De sfeer zat er meteen in met die droppot op tafel en de aanstekelijke humor van Femke Halsema. Ook dat overleg moest binnenskamers blijven, en dat gebeurde. Met moeite, want o, wat zaten met name Pechtold en ook Halsema te popelen om hun Twitter-volgers op de hoogte te houden. Het enthousiasme straalde er ook achter de schermen nog vanaf.

Dat de VVD het uiteindelijk op financiƫle gronden toch heeft afgeblazen vind ik te betreuren. Het is niet anders. Toch denk ik dat we het kind niet met het badwater weg moeten gooien. Ik stel voor dat - ook als een andere regering al lang een feit is - dit informele paars-plus overleg wordt voortgezet. Ergens in een bruine kroeg bijvoorbeeld. Waar, wat en wanneer, dat hoeft niemand te weten. Gewoon, gezellig bijkletsen. Met humor. En, afgeschermd van het journaille, met volledige vrijheid van meningsuiting. Volgens mij komt dat uiteindelijk een progressief liberaal beleid ten goede.

2 opmerkingen:

  1. Ik ben het hier mee eens.
    Het komende rechtse kabinet heeft volgens mij geen lang leven.
    Het vasthouden en uitbouwen van de goede verstandhouding zal bij een volgende formatie alleen maar voordelen opleveren.
    En dat sommige zaken in een achterafkamertje of -tuintje besproken worden is blijkbaar nodig.
    Maar een vrolijke borrel in een bruine kroeg heeft mij vooral leuke herinneringen opgeleverd en misschien GroenLinks in een toekomstige regering ook.
    Vriendelijke groet uit Amsterdam-ZuidOost.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hartelijk voor je reactie, Rob. Erg leuk om te horen van iemand die uit ervaring spreekt. Het valt mij ook regelmatig op dat onderlinge sfeer en de kwaliteit van het overleg vaak nauwer met elkaar samenhangen dan de inhoudelijke verschillen in standpunten. Lijkt me in ieder geval goed om de chemie tussen de mensen waar het om gaat serieus te nemen, en daar gebruik van te maken als er "iets moois" uit lijkt te groeien.
    Vriendelijke groet terug uit Alkmaar.

    BeantwoordenVerwijderen