zaterdag 24 juli 2010

Uw oude dag

Dit zijn beangstigende tijden. Over rechts of over links, een volgende regering zal het niet nalaten de komende jaren zoveel mogelijk te bezuinigen. En ondertussen worden wij er niet jonger op. Heeft u ook wel eens van die nachtmerries, waarin u zichzelf over tien, twintig jaar hulpbehoevend ziet worden? Dat u die ene dag in de maand 's ochtends wordt ingezeept, en met geluk 's middags een keer wordt afgespoeld? Welke dag van de week zal er een warme maaltijd op het menu staan? Laten we dit rampscenario niet afwachten en het heft in eigen handen nemen. Hier volgt een recept voor een zorgeloze oude dag.

Om te beginnen, maar niet voor iedereen weggelegd: trouw als laatste in de reeks een puissant rijke man of vrouw met een groot, haperend hart. Voor veel geld is en blijft alles te koop. U kunt dan met een blij gemoed afglijden in een licht dementerend bestaan.

Is het u niet gelukt om uw oudedagsvoorziening aan de haak te slaan, dan is een reeks van andere maatregelen noodzakelijk. Ooit wordt u ergens weggestopt, of aan de nukken van uw familie of schoonfamilie overgeleverd. Een akelig vooruitzicht, maar u kunt er het beste van maken. Begint u vast met trainen voor de belangrijkste troef: de rol van schattige opa of oma.

  • Toon belangstelling voor de oeverloze verhalen over het werk van uw kinderen, of de schoolresultaten van uw kleinkinderen. Af en toe de pols vasthouden en diep in de ogen kijken, dat scoort. Ga echter niet te diep in op hun gezwets, het moet wel leuk blijven.
  • Zorg dat de koektrommel altijd goed gevuld is en dat u bier, wijn, chips en cola in huis heeft.
  • Negeer de brutale opmerkingen van uw kleinkinderen, of geef er een leuke draai aan. "Wat zijn het toch een heerlijke bengels", die doet het wel aardig. Laat in geen geval het woord "opvoeding" vallen!
  • Kies een aaibaar gebrek. Slecht ter been, beetje krom lopen met stok, schattig brilletje. Doof scoort minder, al wordt dat soms juist wel weer gewaardeerd (die momenten moet u een beetje leren aanvoelen). Alzheimer werkt in het begin wel op de lachspieren, maar dat vinden ze al gauw niet leuk meer. Voorkom te allen tijde incontinent te worden.
  • Verbijt de pijn van uw aftakelende lichaam en slik de lange eenzame dagen weg. Daar even over klagen mag, met een verontschuldigende glimlach, net genoeg om wat schuldgevoel op te wekken bij het kind dat u te lang niet heeft bezocht.
  • Wees scheutig met complimenten als "Wat ben je toch een lieve schat" en "Wat zie je er goed uit", strategisch afgewisseld met "Als ik jou toch niet had...".

Heeft u deze basisvaardigheden onder de knie? Gefeliciteerd!
Dan heeft u ook met uw oude dag nog kans op een menswaardig bestaan.

1 opmerking: