zondag 25 juli 2010

Met ferme gedoogsteun

Nu is het nog de euforie van het moment. Wilders glundert bij het idee dat er mogelijk toch een rechts kabinet komt. Met de almachtige gedoogsteun van zijn PVV. Is het niet prachtig? Kunnen VVD en CDA straks het vuile werk opknappen, en tussentijds met hangende pootjes bij Wilders aankloppen om advies. Wilders als souffleur, Rutten en Verhagen als zijn marionetten. En die paars-plus kliek heeft het nakijken met z'n linkse hobby's. Ja, Wilders heeft alle reden om zich in de handjes te knijpen.

Wie nader inzoomt ziet echter wat krampachtige trekken in die brede glimlach. Het uitleggen aan de kiezer, dat lukt nog wel. Wilders heeft al genoeg geroepen dat Paars-plus een ramp voor het land zou zijn. Met de gedoogsteunvariant komt een rechts kabinet in het zadel, en is die ramp afgewend. Kiezer tevreden. Want dat is wat PVV kiezers graag horen: duidelijke taal. Iemand die maar 's zegt waar het op staat. En dat is waar Wilders zich nu zorgen om moet gaan maken.

Want hoe gaat dat er straks uitzien? Een PVV die straks "hear hear" roept bij elk kabinetsplan? Leuk en aardig dat die plannen mede gebaseerd zijn op punten van het PVV-program, maar daar zaten de kiezers niet op te wachten. Die willen hun leider terug, die met een paar goed geplaatste opmerkingen hele bevolkingsgroepen kan beledigen. Gedogen, dat klinkt niet erg Jip-en-Janneke. Waarschijnlijk doet de PVV evengoed wel van zich horen, bijvoorbeeld in een halfslachtige poging oppositie te voeren tegen de oppositie. Maar de glans is er dan inmiddels wel vanaf. En de kiezer, die heeft weer wat om zich aan te ergeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten